Lasergraveren

Je ziet het bij ons regelmatig terugkomen. Lasergraveren om een bestaand product voor jou ter personaliseren of op maat te maken. Maar wat is dit nu eigenlijk lasergraveren? In dit artikel vertellen we je meer over het proces, de verschillende laser graveermachines, wat wij gebruiken en de mogelijkheden.WAT IS LASERGRAVEREN

Bij lasergraveren wordt het materiaal zo sterk verwarmd door een laserstraal, dat de kleur verandert, het materiaal verdampt of het materiaal zelfs verbrandt. De lasergravure die zo wordt gemaakt is permanent en slijtvast. Afhankelijk van de ondergrond krijg je een groot of minder groot verschil in kleur te zien (een gravure op donker leer geeft immers een minder groot verschil dan een gravure op wit (geverfd) leer). Het graveren gebeurt met een laser graveermachine.DE LASER GRAVEERMACHINE

Er bestaan verschillende soorten laser graveermachines, CO2-, Fiber- en UV- lasermachines. Deze laatste maakt het zogenaamde koud licht laseren mogelijk. Met behulp van deze machines is het mogelijk om in een handomdraai verschillende materialen te graveren.

De CO2-laser graveermachine bewerkt het materiaal met behulp van laserlicht. Hiermee kunnen objecten heel precies worden gegraveerd. De CO2-lasermachine kan de volgende materialen bewerken; kunststof zoals acrylaat (PMMA, Plexiglas), Papier karton, textiel, leer en hout.

De fiberlaser is de nieuwste ontwikkeling onder de laser graveermachines. De fiberlaser maakt gebruik van een andere golflengte, waardoor ook reflecterende materialen zoals aluminium en koper bewerkt kunnen worden.

De UV-laser graveermachine is vooral ontworpen om eenvoudig kunststoffen en glas te graveren.HOE HET WERKT

Lasergraveren is eigenlijk net zo makkelijk als printen. Het ontwerp wordt eerst gemaakt op de pc, met behulp van een ontwerpprogramma. Vervolgens wordt het naar de laser gestuurd. Na het goed klaarleggen van het materiaal, wat gegraveerd moet worden, gaat de graveermachine aan de slag.RASTER OF VECTOR GRAVEREN

Raster graveren is het standaardproces voor lasergraveren. Hier wordt de afbeelding, die is samengesteld uit pixels, regel voor regel, punt voor punt gegraveerd. 

Bij vector graveren bestaat de afbeelding uit krommen en lijnen (tussen twee punten in) die door de laser worden gevolgd en tegelijkertijd worden gegraveerd. Vector graveren wordt ook wel scoring genoemd.  Voor toepassingen met grote vlakken, zoals opgevulde letters, afbeeldingen, stempels of hout graveren, is raster graveren de beste methode. Als er dunne lijnen moeten worden gegraveerd, zorgt vector graveren voor een mooier en sneller resultaat.

Bij Lederwaren Tilburg maken we gebruik van onze eigen CO2-laser. Deze laser is het meest geschikt voor graveren op leer, maar kan dus op nog meer materialen worden gebruikt. Doordat we gebruik maken van scoring, kunnen we ook ontwerpen met dunne lijnen graveren. Ideaal voor het verwerken van logo’s!

Heb jij een logo, tekst of ontwerp wat je graag op leer of een ander product zou willen zien? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.